Önemli bir zeytin üretim ve işleme bölgesi olan Bursa’da sektör adına önemli araştırmalara imza attım. Zeytin ve zeytinyağı alanında söz sahibi olan bir duayenle sektör sorunlarını masaya yatırdım, masada kaldı.
Niyetim zeytin sever Kobi’nin bu civarda izini aramaktı.
Öğrendim ki; Tunus ve Suriye’den alınan zeytinyağı Avrupa’da rafinajlık kullanılan yağlarmış. Suriye’den alınan yağ ihraç edilemezmiş, çünkü kimse kabul etmezmiş. Bu yola sapanların amacı ise; benim güzel yağımı yurtdışına yollamak, bana kötü yağ yedirtmekmiş…
Türkiye’de de güney bölgelerinde yapılan yağlar hiçbir zaman iyi değilmiş… Örneğin Aydın yağı toprak kokarmış.
Düzgün zeytin ve yağ için kuzey bölgelerine doğru gitmek gerekirmiş… Bursa ve civarında üretilen yağın rengi biraz koyu, Ayvalık’ın ise duruymuş… Ama kalite bakımından fark yokmuş…
Allem kulem kurulan bir iskelenin yıkılması içinse sektörde plan yapanlar varmış...
Türkiye’de 160 milyon ağacı varmış, bu rakam 2015’e kadar 220 milyon ağaç olacakmış. Bu kadar zeytin üretilirken, gidip dışarıdan ithal edilmesi “kendi ayağına kurşun sıkmak” oluyormuş…
Türkiye’de 160 milyon ağacı varmış, bu rakam 2015’e kadar 220 milyon ağaç olacakmış. Bu kadar zeytin üretilirken, gidip dışarıdan ithal edilmesi “kendi ayağına kurşun sıkmak” oluyormuş…
Bu sektörde çok acayip işler dönüyormuş…
Bazı zeytin “dostları” ucuz fiyattan yurt dışından yağ ithal edip normal fiyattan piyasaya sunuyor, iç piyasadan topladığı yağı da nispeten düşük fiyata ihraç ederek kar sağlıyormuş…
Yunanistan’da kişi başı zeytin tüketimi 21 kiloymuş, Türkiye’de 3 kiloya çıkabilirsek sektörde sıkıntı kalmazmış…
Bobi duyduğunun yalancısıymış…
Güneyde yetişen zeytinin yağı yenmez diyen zat halt etmiş. Toprak ve gerçek zeytinyağı kokusunun kutsal denebilecek güzelliğini anlamayıp da geri gönderiyorsa millet, eşşşek ne anlar hoşaftan demek istiyorum. Marmaranın yavanımsı light zeytinyağı da sanayi kokuyor. Kendisini zeytin eksperi zanneden kişinin damak tadını değiştirmeden zeytinyağı hakkında bir daha yorum yapmamasını öneriyorumm...
YanıtlaSil