25 Kasım 2010 Perşembe

Bobi Orhangazi’de…


Kobi’yi aramaya ilçelerde devam etme kararı aldıktan sonra ilk durağım Bursa’nın Yalova’ya yakın ilçesi Orhangazi oldu. Büyükler demiş ya, ‘Ya deryaya yakın ol, ya hükümdara’ diye… Ben de içinden geçek olan otoyolla stratejik önemi daha da artacak, İstanbul’a daha da yakınlaşacak olan Orhangazi’yi seçtim…
Orhangazi ilçesi 1.6 milyar dolarlık toplam ciro ve 400 milyon dolarlık ihracat ile sıralamada pek çok ilden daha üst sıralarda yer alıyor. Çoğunluğu kendi sektörünün lideri ve lokomotifi olan Orhangazi'deki bazı işletmeler, Türkiye'deki yaklaşık üretim paylarına göre değerlendirildiğinde; Asil Çelik’in Türkiye üretiminin yüzde 65'ini, Cargill’in yüzde 50'sini, Bamesa’nın yüzde 60'nı, Döktaş’ın yüzde 42'sini, Kırpart’ın yüzde 52'sini, Polifleks’in yüzde 92'sini, Ormo’nun Nako markasıyla Türkiye üretiminin yüzde 42'sini karşıladığı görülüyor.

Orhangazi’de faaliyet gösteren Asil Çelik’te kalite karbon çelikler, az alaşımlı ve yüksek alaşımlı çelikler üretilirken, Finlandiya şirketi tarafından satın alınan eski Döktaş da ilçede Componenta A.Ş. adıyla motor gövdeleri ve otomotiv yedek parçaları üretiyor. Tekstil ve iplik sanayi alanında faaliyet gösteren Ormo Yün İplik, Okiteks, Elsan Elyaf, Sarander Tekstil gibi birçok kuruluş da ilçede tesislerinde ürettiği yün iplikleri dünya ve Türkiye pazarlarına sunuyor. Gıda sektöründe üretim yapan Cargill de mısırdan elde edilen nişasta bazlı tatlandırıcılarla sektörde önemli bir yer tutuyor. Zeytursan, Durmaz Zeytin, Namsal Gıda gibi işletmeler de gıda alanında öne çıkan firmalar.
Ayrıca yörenin zeytininin işlenerek iç pazara ve yeni yeni dış pazarlara ulaşmasını sağlayan Orhangazili girişimcilerin bir araya gelerek kurdukları Orhangazi Zeytin İşleme Merkezi (ORZİM), ilçenin dikkat çeken yatırımı. Aynı amaçla ilçenin ve bölgenin zeytin ve turşu olmak üzere tarımsal ürünlerinin işlenerek değerlendirilmesi için Bursa yolu üzerinde kurulan Marzim de faaliyetlerine başladı. Faurecia, Aka Otomotiv ve Kırpart da otomotiv ana sanayilerine doğrudan üretim yapıyor. Madencilik alanında da Efendioğlu Mermer, Ortaş, Karadeniz Madencilik ve Örgün Madencilik öne çıkıyor. Ayrıca Kıraça Holding-İtalyan ortaklığı ile kurulan Sirena Marine ve Azimut fabrikaları da dünyaca ünlü yatları Orhangazi’de üretiyor.

Bknz:

Asil Çelik: İznik’ten Bursa yönüne gelirken sağ tarafta devasa bir karaltı olarak durur… Tam o esnada Orhangazi tepelerinin madenciler tarafından ısırılmış elma gibi tırtıklandığı tepelerini görürsünüz… Canınız bir daha Bursa’ya İznik yolundan gitmek istemez…

Döktaş: Bugün Finlandiyalı Componenta olarak üretimine devam eden fabrikanın Döktaş iken ilçede ciddi çevre kirliliğine neden olduğu söylentiler arasında. Hatta Componenta’dan sağa dönüp Karbonsan’a doğru ilerleyen yolun zamanında Döktaş’ın döktüğü cüruflar nedeniyle statik bir alan oluşturduğu ve yol çevresindeki ağaçların yıldırım düşmesi nedeniyle telef olduğu ilçe efsaneleri arasındadır.
Aka Otomotiv: Çalışanlar dışında içeriye girmek isteyenlerin yüksek güvenlik önlemleri altında Miami sahiline sürünerek çıkmış Kübalı mülteci gibi karşılandığı bir fabrikadır. Ziyaretçi giriş çıkışları da imzaya tabiidir. Tevtür, otomotiv sanayine metal bileşenler ve mekanizmalar üretir. İçinde devasa bir köpek çiftliği bulunduğu, tavuk, horoz gibi kanatlı hayvan çeşitleri de barındırdığı söylentiler arasındadır. Benim teorim ise tesisin yer üstünde görünen kısmı kadar yer altında da bir üretim alanının olduğu ve burada CERN’in yürüttüğü deneyler gibi proton demetleri çarpıştıkları yönündedir. Allah selamet versin.

Ayrıntılar vermeye devam edeceğim…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder