29 Kasım 2010 Pazartesi

Ünlü komedyen Steve Martin’in Orhangazi’de işi ne?

Kime niyet kime kısmet… Orhangazi’de Kobi’yi ararken bakınız kime rastladım…

Biraz kilo aldığı ve saçlarının gürleştiği gözlenen ünlü komedyen Steve Martin Orhangazi ilçesindeydi.

Çocukluğundan bu yana sanayinin kiri, pası, yağ kokusu, makine gürültüsü içinde olmak isteyen, ancak babasının zoruyla komedi filmlerinde rol alarak 1970’li yıllardan itibaren kariyerini bu yönde geliştiren Martin, 2000'li yıllarda yaşı gereği daha az filmde rol alır olmuş. Hal böyle olunca da hayallerini gerçekleştirmek ve magazin basınından uzak kalabilmek maksadıyla kendini İznik Gölü kenarındaki şirin ilçe Orhangazi’ye atmış.

Kendisine Türkiye’deki ilk polipropilen elyafı üreticisi olan Elsan Elyaf’ın Orhangazi’deki fabrikasında rastladım. Üzerindeki Adidas eşofmanı ve güler yüzüyle kamerama poz veren Steve Martin’in ilçede bulunduğu süre içerisinde Türkçeyi aksansız konuştuğunu, yeşili gören her Türk gibi rahat tavırlar içinde olduğunu ve bir sporcu gibi zeki, çevik ve akıllı olduğunu gözlemledim.


Karede Steve Martin’in geçmiş günlerinden iki görüntü de yer alıyor ki, Orhangazi’nin suyu, yeşili ve nispeten temiz havasının insan üzerindeki fizyolojik etkileri de böylece “Aradaki 7 farkı bulun” gibi bir bulmaca tadı veriyor.

Peki, benim ne işim vardı Elsan Elyaf’ta… Tabii ki Kobi’yi arıyordum. Ve Topbaş Ailesi’ne ait olan 560 dönümlük arazide 60 dönüm üzerine kurulmuş olan fabrikanın Kobi için iyi bir saklanma yeri olabileceğini düşündüm.
Kobi’yi bulamadım ancak ilginç bilgiler edindim. Bahariye Mensucat’ın da sahibi olan Topbaş Ailesi’nin bir kuruluşu olarak 1974 yılında Orhangazi’deki tesisinde üretime başlayan Elsan Elyaf, önce süpürge fırçası üretmiş. Bugün elyaf üretiminin yanı sıra iplik, halı, battaniye, ev tekstili ve döşemelik kumaş üretimini de sürdürüyor. Yılda 250 bin adet battaniye üreten Elsan Elyaf, 10 ton/gün iplik üretimi, 40 ton/gün elyaf üretimi ve 16 metrekare/dakika halı üretimi yapıyor.

Rivayet o ki, 1970’li yıllarda fabrikanın bugün kurulduğu yerler bataklıkmış… İstanbul’daki su sıkıntısı nedeniyle dönemin Belediye Başkanı Hüsnü Tozkoparan’ın davetine icabet eden Faruk Topbaş, Elsan Elyaf ile Orhangazi’de sanayi yapılanmasına ön ayak olmuş. Ön ayak olmuş da iyi mi olmuş, orasını tarih yargılar… Gelgelelim Faruk Bey Orhangazi’ye yerleştiğinde ticareti gelişmemiş, tarım yapılmayan bir ilçe ile karşılaşmış… O kadar ki Faruk Bey, rahmeti Vehbi Koç’a okeye dördüncü arayan çaresiz kahvehane müdavimi gibi haber salarak; “Burada yalnızım, peynir bile bulamıyorum. Siz de gelin de burası biraz hareketlensin. Burada güzel yer var. Burayı sanayileştirmede katkıda bulunun” demiş. Dönem, Tofaş’ın Bursa taraflarında kurulacağının konuşulduğu dönemlermiş… Ve Koç da bugün Finlandiyalı Componenta’nın bulunduğu araziyi satın alarak Döktaş’ı kurmuş. Tofaş ise bilindiği üzere Yalova Yolu üzerinde İKEA’nın çaprazında kurulmuş. Bölgeyi beğenen Koç ise, 1977 yılında Asil Çelik’in temelini atmış.

Velhasıl zaman içerisinde süpürge fırçasından polipropilen elyaf üretimine geçilmiş. Polipropilen elyafın arkasından iplik üretimi başlamış, iplik üretimi de el örgü ipliğine dönüşmüş. 1980’li yılların sonlarına doğru da halıfleks diye tanınan dokunmamış halı ile bukle halı üretimi başlamış. Ben gittiğimde de üretim devam ediyordu… Bir sıkıntı yoktu… Fabrika içinde yeniden yapılanmayla ilgili rahatsız edici bir tadilat sürse de bahçedeki hakim şimşir kokusu harikaydı…

Hamiş:
Serpil Yılmaz Milliyet Gazetesi’nde 13.07.2004 tarihinde yayınlanan “Uzaklarda arama, sanki sen içimdesin!” başlıklı yazısında aileden şöyle bahsederek iyice kafa karıştırıyor: “Mustafa L. Topbaş, ANAP kurucularından ve eski İstanbul İl Başkanı merhum Eymen Topbaş’ın amcasının oğlu… 1996′da, yani AK Parti kurulmadan önce, Mustafa Topbaş, Ülker ailesi ile ortak Ak Gıda’yı kuruyor. Kamuoyuna AKP’nin kuruluşu, Green Park Oteli’ndeki toplantı sırasında gelen ampul önerisinden “Ak” isminin türetildiği biçiminde yansımıştı… Mustafa Topbaş’ın iş hayatında en eski kuruluşu Bahariye Mensucat. Bu firmanın yönetim kurulunda yalnızca Topbaş ailesi bulunuyor. Topbaş, yüzde 4.8 hissesi bulunan Suudi sermayesi Dallah Grubu’nun ortaklığı ile kurulan Al Baraka Türk ile de tanınıyor… Topbaş’ın asıl ortaklığı Ülker Grubu ile. Ülker’in kurucusu Sabri Ülker’in torunu Ali Ülker ile Topbaş’ın kızı evli. Topbaş’ın, Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu’nun kurduğu BİM Birleşik Mağazalar Grubu’nda da ortaklığı biliniyor. BİM’in ilk yönetim kurulunda Zapsu’nun Demokrat Parti’de vekilliğini yaptığı Korkut Özal ve Topbaş’ın çeşitli şirketlerinde ortaklığı bulunan İbrahim Halit Çizmeci’nin de adı bulunuyor. Tabii bu yönetim kurulunda en tartışmalı isim Usame bin Ladin ile ilişkisi olduğu öne sürülen Yasin el Kadı’ydı. Topbaş’ın şirketlerinin eski yönetim kurullarında Özal gibi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da vardı. Unakıtan, Al Baraka’nın yanı sıra, Topbaş’ın diğer şirketlerinin de yönetimdeydi.” (Unakıtan, Elsan Elyaf’ın da yönetimindeydi.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder