24 Kasım 2010 Çarşamba

'Halka Arz' ederim...



Halka Arz Seferberliği Bursa Zirvesi” dün başladı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) işbirliğiyle Atatürk Kongre ve Düğün Sarayı’nda yapılan zirvenin açılış konuşmalarından iki zirve daha çıkardı.


Zaten SPK Başkanı Vedat Akgiray da, “Açılış konuşmaları kapanışa kadar sürecek galiba” diyerek sağ gösterip sol vurdu, 55 dakika konuştu. 2 saat süren açılış konuşmalarının ardından, ‘Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir’ zikri ve fikriyle 1. oturuma geçildi ve oturumda ‘Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Sürdürülebilirlik İçin Halka Açılma’ konusu tartışıldı. Oturuma listede adı yazan Torunlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun katılmadı.

Zirvede söz alan TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, BTSO Başkanı Celal Sönmez; şirketlerin halka açılmasının önemini anlattı. (Bu arada Hacı Vali Bey kutsal topraklarda manevi zirveye ulaşmakta olduğundan halka arz seferberliği zirvesine katılamadı.)

Hisse senedi, TL, dolar kelimeleri ve envai çeşit rakam havada uçuştu, bu durum uyuklayanlarda kabus, benim gibi iki göz, iki kulak dinleyenlerde de halka açılma isteği etkisi yarattı…

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan şirketlerin milli servet olarak görülmesi gerektiğini söyledi ve “Böylece bekasını da düşünmek zorunda kalırız. Bu da şirketlerin sürdürülebilirliğini sağlar. ‘Bizden sonra tufan’ demek israftır” dedi.

Açılış konuşmalarının gazı ile şirket kurup halka arz edesim geldi…

Torunlar GYO ve Emlak Konut’un TV’lerde dönen reklam bombardımanının ardından şirketlerin halk açılması fikri cazip gibi görülse de hafızalara bazı acı hatıraları getirdi.

Örnekler iç açıyor!
2010 başında Sönmez Pamuklu hisselerinde yaşanan yükseliş Celal Bey’i bile şaşırtmıştı. Hisseler borsada 5 günde yüzde 88, 2.5 ayda ise yüzde 125 yükselince şirket yönetimi, SPK'dan ‘manipülasyon unsurları'nın incelenmesini istemiş, İMKB’ye “özel durum”un olup olmadığı ile ilgili defalarca açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Halbuki Sönmez, daha önce, tekstilde küçüleceğini açıklamış, 2008’de de Sönmez Pamuklu’nun faaliyetlerini durdurmuştu. Hisselerde yaşanan sert fiyat hareketi son olarak Zorlu Grubu'nun patronu Ahmet Nazif Zorlu'yu da zor duruma sokmuştu. Zorlu Enerji hisseleri 18-22 Haziran arasında yüzde 30 yükselmişti. Ahmet Nazif Zorlu, hisselerdeki fiyat hareketlilikleriyle ilgili "töhmet altında kaldık" diyerek, yükselişin nedeninin araştırılması için arkadaşlarına talimat verdiğini söylemişti. Varlık Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Tan Egeli de şirketin hisselerinin borsada gerçek değerinden pahalı işlem gördüğünü belirterek, yatırımcıları uyarmıştı. Ağustos 2006'da Konfrut hisselerindeki yükseliş şirketin patronlarında şaşkınlık yaratmıştı. Konfrut patronları, bir haftada yüzde 134 yükselen Konfrut'taki çıkışa anlam verememişti. Viking Kâğıt'ın hisseleri de bu yıl, bir aydan daha kısa bir süre içinde yüzde 1.200 yükselmişti. Şirketin bağlı bulunduğu Yaşar Grubu inceleme başlatılması çağrısında bulunmuştu. 2006'da Koza hisseleri 2.5 ayda yüzde 160 yükselmişti. Yönetim ise durumdan çok rahatsız olduklarını ve SPK'ya suç duyurusunda bulunulduğunu belirtmişti.

Arz ederim…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder