Yeşil ekran, yeşil okul, yeşil fabrika, yeşil bina, yeşil hastane derken toplum olarak yeşerdik. Haberimiz yok.
Yeşil Ölümsüzler kervanına bir halka da (Bursa Valisi’ni anmadan geçemeyeceğim) Bursa’da eklendi. Ford Otosan ve OİB Eğitim Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen “Arka Pencere Projesi” Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne yeşil bina sertifikası getirdi.
Okul aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek çatısı akan yeşil okulu oldu. Sertifika törenine gelen konuklar yoğun kar yağışından kaçarak okula sığınırken, burada da yağmura yakalandılar. Konferans salonuna inen merdivenlerde “wet floor” üçgeniyle karşılanan konuklar, olası bir zincirleme kaza tehlikesine karşı kol kola girip, örnek bir dayanışma sergileyerek salona indi.
Salonda oturdukları köşenin aktığını gören basın mensupları hemen çıkıntılık yaparak “Bu ne iştir!” yaygarasına başladı. Yetkililerden aldıkları “Yeşil demek doğa ile uyum içinde olmak demektir. Doğanın dengesiyle bir hareket etmektir” cevabıyla köşelerine sindiler. Bunu içlerine sindiremeyen basın taifesi okuldaki 1 milyon 600 bin metreküp doğalgaz sarfiyatının yapılan çalışmalarla 1 milyon metreküpe indiğini öğrendiğinde ise sırf intikam olsun diye: “Her yer buz gibi. Yakmazlarsa tabii tüketim düşer!” yorumunda bulundu.
“Arka Pencere”ler tablo oldu, dönüşüme gelir sağladı
Tüm bunlar bir yana, proje gerçekten güzel. Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, “Arka Pencere” sosyal sorumluluk projesinin çıkış noktasını şöyle anlattı; “Amerika’ya ihraç edilen Transit Connect modellerimizin şoför koltuğu arkasındaki camın uygun panellerle kapatılması istenmişti. Bunun için birçok deneme yaptık. Parça geliştirme çalışmalarından arta kalanları ise ‘Arka Pencere’ projemiz çerçevesinde yeniden kazandık. Atatürk fotoğraflarından Osmanlı eserlerine, Koç Müzesi’nde sergilen Klasik Otomobil koleksiyonundan Çanakkale Zaferi’nin en özel karelerine kadar birçok fotoğrafı üretim fazlası panellerimize bastırarak birbirinden güzel tablolar meydana getirdik. Bu tabloları bağış usulüyle satarak, gelirini okulumuzun dönüşümünde harcadık. 68 firma, 275 panelimiz için toplam 131.400 TL bağışta bulundu.” Yapılan çalışmalarla okulun 440 bin Kw’lık enerji kullanımı yüzde 30 verimlilikle 300 bin Kw’a, 15 bin metreküplük su tüketimi de 10 bin metreküpe düşürüldü.”
“Yeşil Bina” sertifikası İngiltere’den geldi
Okul yönetimi İngiltere’deki Bina Araştırma Kurumu (BRE) Breeam In Use sertifikasyonuna sahip olmak için değerlendirme süreçlerinden geçti. Bu süreçte, okulun ekolojik test raporu oluşturuldu ve çatıya güneş enerji sistemi kurularak okulun kendi enerjisini kendi üretebilir hale gelmesi sağlandı. Gereksiz elektrik enerjisi ve su kullanımını engelleyecek sensörler takıldı. Bu dönüşümler sonucunda, elektrik ve su tüketiminde ortalama 1/3 oranında tasarruf sağlandı. Çevre çalışmaları için, sivil savunma uzmanları eşliğinde acil durum raporları hazırlandı, yangın ve afet risk analizleri yapıldı. Okul bahçesine bisiklet parkı yapıldı, yangın ihbar santralına acil durumda telefonla çağrı gönderecek modül takıldı. Acil durum planları hazırlanarak ilgili personel ve öğrencilere eğitim verildi. Geri dönüştürülebilir atık toplama alanları oluşturuldu. Bina kullanım kılavuzu, satınalma ve çevre politikası kitapçığı hazırlandı, kullanıcı memnuniyet araştırmaları yapıldı. Tüm bu çalışmaların ardından okul, yeşil bina sertifikası almaya hak kazandı.
Bobi, "Hayırlı olsun" der...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder