1 Haziran 2010 Salı

Gemlik’e doğru denizi görünce şaşırmadım


Televizyonda, gazetede gördüğüm simaları canlı kanlı karşımda görünce bir hoş oluyorum. Bu meşhurların çoğu da İstanbullu olduklarından bende bir Anadolulu olma psikolojisi hasıl oluyor… Hal, hareket, tavır ve davranışları bende ilgi uyandırıyor, evine misafir gelmiş ev sahibi kedi gibi kenardan izliyorum…

Gemlik’te bulunan Gemport Limanı’nın 5 yıldır sürdürdüğü yatırım programında yer alan konteynır stok sahaları, antrepo ve iç dolum-dış bölüm boşlatma alanları açılış törenine gittim bugün. Gemport Gemlik’teki limanlar arasında benim kanımın en çok ısındığı limandır. Şimdiki Genel Müdür İsmail Hakkı Tas’tan önce genel müdür olarak kaptan Cüneyd Acar vardı ki, denizciler arasında “Sarı Cüneyd” olarak bilinirdi (Emekli kaptan Kara Şuayip söyledi bana). Şimdiki genel müdür de genç, dinamik, sıcakkanlı biri… Ayrıca bugün ilk kez karşılaştığım Gemport Yönetim Kurulu Başkanı Süha Aktaş da çok kibar bir beyefendiydi. Bir de denizciler sert olur derler…




Türkiye'nin ilk özel sektör limanı Gemport yüzde 54 İş Bankası iştiraki. O nedenle bugün İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de açılışa geldi. Aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı olduğundan mıdır nedir gazete ve televizyonlarda “sermaye, finans, para, kredi, borsa” gibi anlamaktan uzak olduğum kelimelerin yanında kendisini görüp biraz mesafeli dururdum… Ama birkaç konuşmasında “Kobi” dediğini duyduğumdan yakın markaja aldım.

Bir kere öyle para, sermaye, finans kelimeleri gibi soğuk biri değil. Sempatik ve dinç bir görünümü var. Ayrıca hiç de 57 yaşında gibi durmuyor. Açılış konuşmasında İş Bankası tarihini anlattı. Kendisine kanım ısındı, duygusal bir milletin parçası olduğumdan İş Bankası’nda hesap açtırasım geldi… Tören sonunda aracında ufak bir inceleme yaptım, gördüm ki İstanbul’dan Bursa’ya kadar “Türkiye İş Bankası Tarihi” isimli kafam kadar kalın bir kitabı hatmederek gelmiş. Kendi kendime dedim; “Ya başka bir şey okusaydı…” Mesela popüler kitap okuyucusu olup Jean-Christophe Grange’ın yeni kitabı Ölü Ruhlar Ormanı’nı yolda okuyup bitirseydi, oracıkta sonunu söyleyiverirdi. Gitti mi bütün okuma şevkimiz daha kitabı bile almadan… (İndirime girmesini bekliyorum.)

Neyse efendim, törene Gemlik İlçe Kaymakamı Mehmet Baygül ve Gemlik İlçe Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler de geldi. Bu arada sınır komşusu Borusan Limanı’nın Müdür yardımcısı Özgür Arık’ı da orada gördüm ve kendisini takdir ettim. Rekabet başka nezaket bambaşka… Şimdi Borusan’da bir etkinlik olsa gözüm ister istemez Gemport’tan birilerini arayacak… Neden bana iş çıkarıyorlar anlamıyorum…
Özel sektörün düzenlediği her etkinlikte yerel idari protokol, bu paralı adamlardan neredeki ne projeye kaynak sağlayabiliriz, diye önceden plan yaparak yerini alır… Fırsatını bulduğunda da milletin içinde baklayı ağzından çıkarıverir… Talepte bulunulan o kadar insanın içinde “Hayır!” diyemez nasıl olsa…
Gemlik İlçe Kaymakamı Mehmet Baygül de hazırlıklı gelmiş… Koskoca İş Bankası Genel Müdürü banka tarihini anlatıp kaçabileceğini mi sanıyor… Elbette hayır! Mesleki eğitime önem veren Gemlik Kaymakamı da önce kısa bir girizgâhtan sonra, “Önümüzdeki dönemde limancılığın önem kazanacağını ve kaynakçılık alanında istihdama ihtiyaç duyulacağını biliyorum. Sayın Genel Müdürümüz biraz geç kaldı bugün. Ben de prensip olarak geç kalanlara ceza keserim. Yemek cezası veririm. Genel Müdürümüzün gönlü çok zengin. Ben özellikle gaz altı ve argon kaynakçılığı projesiyle ilgili yetiştireceğimiz insanlar için hazırladığımız projeye mali destek istiyorum. Arzu ederlerse projeyi kendilerine sunarız, aksi halde Genel Müdürümüzü burada sıkıştırmaya devam ederiz” dedi.

Açılış yapıldıktan sonra ise gazeteci taifesinden aldığım bilgiye göre kaymakam Baygül, bir de otobüs istemiş…

“Uh!” dedim… “Ben de yanaşsam da benim şu kayıp kemik ve Kobi’yle ilgili arayışıma derman olup olamayacağını sorsam mı?”

İlginç şeyler de öğrendim bugün;
Ersin Özince dedi ki; “Hepimiz İş Bankası’nın kökünde Kurtuluş Savaşı’ndan kalan para olduğunu biliriz. Doğru. Atatürk’ün yönetiminde Kurtuluş Savaşı’ndan kalan bir miktar paradan İş Bankası’nın 1 milyon Lira kuruluş sermayesine 250 bin lira konur. Herkes bu kadarına dikkat etti bugüne kadar. Kalan 750 bin lirayı kim koymuştur. 30 kurucu ortak koymuştur. Bu ortakların 9’u Bursalıdır. En fazla kurucu ortağı Bursa yöresindedir. Aralarında ilk Genel Müdürümüz Mahmut Celal Bayar Beyefendi de var. Bursa ilk açılan şubelerden. 1924’te banka kuruluyor, 1925’te Bursa 3. şube olarak açılıyor.”
Ersin Özince ayrıca, Celal Bayar’ın İş Bankası’nın en genç ve en uzun süreli (8 yıl yanılmıyorsam) Genel Müdürü olduğunu söyledi. Aklıma ister istemez Ersin Özince’nin ne kadar daha İş Bankası Genel Müdürü olarak kalacağı, Celal Bayar’ın rekorunu egale edip edemeyeceği konusunda bir endişesi olup olmadığı sorusu geldi... Uygun düşmez diye sormadım…

Bu arada İş Bankası’nın ulusal sermayeyi güçlendirmek için girişimlerde bulunduğunu anlatan Özince, 1936’da Sosyete Şilepçilik T.A.Ş. İş Bankası iştirakiyle kurulduğunu da söyledi. Sosyete adı ilginç geldi tabii… Buna bir dip not düşmem gerekirse Sosyete Şilepçilik T.A.Ş’nin ömrü çok kısa sürdü, bir yıl sonra şirket tasfiye edilerek mal varlığı Devlet Denizyolları'na devredildi.

Ve son söz...
Gemlik limanlarına her gidişimde denizci olasım geliyor....

1 yorum:

  1. "sarı cüneyd" ve "kara şuayip" sanki eski bir türk filminden çıkıp gemlik limanına konuçlanmışlar gibi... nereden de buludunuz bu renkleri ...saygılarımla

    YanıtlaSil