Bildiğim tek karbon, fotokopi makinelerinin olmadığı dönemlerde kopyalama görevi gören bir yüzü parlak karbon kağıtlardı.
Devir değişti… Cehalet aynı kalmasın bari…
Karbon elyaf diye bir şey var…
Akkök Şirketler Grubu’na bağlı Aksa, Yalova’da üretiyor…
Önceki gün Yalova’da “Sıradaki Endüstri Devrimi ve Türkiye’nin Fırsatları: Kompozit & Karbon Elyaf” başlıklı toplantılar dizisinin ilki yapıldı. Kompozit ile karbon elyaf endüstrisinin Türk ekonomisi için taşıdığı fırsatlar tartışıldı.
Tartışıldı tartışılmasına da tartışmanın ne kadarını anladım o ayrı mesele… Ancak bende oluşan fikir, karbon elyafı iyi bir şey…
Bir kere; rüzgar türbinlerinde, basınçlı kaplarda, otomotivde, altyapıda, yapı güçlendirmede, petrol platformlarında, denizcilik ile havacılık, spor malzemeleri üretimi ve savunma sanayi gibi farklı alanlarda kullanılabiliyor. Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz; “Saç telinden 10 kat ince, çelikten 6 kat daha dayanıklı… Bilin bakalım bu ne…” kıvamında karbon elyafı uzun uzadıya öyle bir anlattı ki, ‘Her derde devaymış, çıkışta çaktırmadan iki parça da ben yutsam da bağışıklığım güçlense’, diye düşünmeden edemedim.
"Dur vatandaş başına devlet kuşu kondu yahu"
Eskiden vapurlarda, trenlerde, kahvehanelerde olurdu… Adamın biri bir yerden çıkıverir… “Şu elimde görmüş olduğunuz…” diye başlardı… Bu ekol Türkiye’de satış pazarlama birimlerinin oluşmasının tohumlarını atmıştır… Piri de tanıdık biridir…
“En iyi cilet budur… Dünyanın bütün meşhurları bununla traş oluyor… İngiltere Kralı, rahmetli başkan Keneddy, Taçsız Kral Pele, Bakenbauer, Kaleci Mayer, Nadya Komanaci, Brigitte Bardot, Fenerbahçeli Cemil… Hepsi şöhretlerini bu bıçağa borçludurlar… Evet… Denemesi bedava… Hem de hiç para vermeden… Cimicibicix marka krem… O da fabrikamızın hediyesidir… Yalnız 17 saniyede tamam bu iş…” (Tıklayınız)
Bu kümeyi kümelesek de mi saklasak
Toplantıya kümelenme uzmanı, Dünya Gazetesi yazarı Sayın Rüştü Bozkurt da konuşmacı olarak katıldı. Hocayı bir kenarda yakalayıp, hocam bu elyafçılar da kümelensin mi, diye sordum. Piyasa yapıcılar kümelenmez, kümeler, dedi… Küme küme üstüne gelince ve sorum güme gidince, küçük bir venn şemasıyla yanından uzaklaştım…
Karbon elyafı nasıl dikicüükk
Bu madde global pazarda sadece Japonya, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin ve Tayvan’da imal ediliyormuş. NASA’nın yanı sıra Boeing ve Airbus gibi havacılık firmalarının uçaklarında da kullanılıyormuş. Hatta binaların güçlendirilmesinde ve depremde can kaybının önlenmesinde de önemli bir etken maddeymiş… “Karbon elyaf çelik veya inşaat demiri yerine kullanılır” dediklerinde Hacivat Karagöz Nasıl Öldürüldü filmi aklıma geldi. Hacivat et pişirilen bir dükkana gider… ‘Bu eti böyle yatay değil de dikerek pişirsen de yağı üzerine aksa daha lezzetli olmaz mı’ diye sorar kebapçıya… Kebapçı da, ‘Eee eti diktik, pekü ateşi nasıl dikicüük’ der…
Bir İstanbul’un fethi, bir karbon elyaf
Velhasıl duyduk duymadık demeyin… Artık çelik devri kapanmış, devir karbon elyaf devriymiş… Aksa da bu üretimiyle Türkiye’de tek olmasının yanı sıra dünyanın sayılı karbon elyafı üreticileri arasında bulunuyormuş... Tabii otomotivin yan sanayisi gibi karbon elyafın da üretildiği yerin etrafında kümelenme olacak… Piyasa yapıcı olarak Aksa, ebe olmayacak, ebeleyecek…
Not: Toplantıda bahsedilmeyen bir konu da 1972’den beri bölgede faaliyet gösteren Aksa fabrikasının çeliğin yerini alması beklenen karbon elyafı üretimi için kaliteli enerji ve buhar elde etmek için saatte 80 ton ithal kömür yakacak olan bir termik santral kurarak elektrik üretmek istemesiydi. Yatırımın adı Yalova Enerji Yatırımı... Okuyan bilir... Lakin...
Bu işler ince işler… Çok konuşanı fena şişler…
bobi reklam kokan hareketler bunlar stcm kaça alıon u firmaların reklamlarını yapmak için .rakip olma bize
YanıtlaSil