2 Haziran 2010 Çarşamba

Festival programı takibim yine amacından saptı


Bursa Festivali programı açıklanır ve ben her sene heyecanlanırım. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen konserlere hayvanları almadıklarından genellikle tiyatro yanındaki çimlerde yayılarak konserleri dinler, ruhumu dinlendiririm. Kayıp kemiğim ile Kobi’yi bulma hedefim doğrultusunda ildeki bütün etkinlikleri takip etmeye çalışıyorum. Bu nedenle bu sabah Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin düzenlediği 49. Uluslararası Bursa Festivali tanıtım toplantısına yine gazeteci kılığında gittim. Almira Otel’in hazırladığı kahvaltıdan ben de nefsimi doyuracak kadar nasiplendim… Toplantıya sanayi dünyasından önemli isimlerde katıldı. Benim görebildiklerim; “Göbeği ata ata Uludağ Limonata” single’ıyla yaza damgasını vuran Uludağ İçecek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erbak, TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Durmaz Yılbirlik ile kardeşi Sinan Durmaz, Türkün Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün’dü. Fatma Hanım aynı zamanda Kültür Vakfı’nın da başkanlığını üstelenmiş, etkinlikler için sponsor arayışında ama mutluydu.




Etkinlik programını birazdan açıklayacağım ancak önce toplantıdan bazı ilginç notlar aktarmak istiyorum...




Toplantıya katılan önemli bir isim de ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’di. Kendisini 2007 yılı yazında Vakıf merkezi olan İstanbul’daki Şerifler Yalısı’nda, Adapazarı eski Vali Yardımcısı, şimdiki Mersin Vali Yardımcısı Suphi Olcay vasıtasıyla ziyaret etmiş, tarihi ve kültürel çalışmalarda kendilerine destek olmak istediğimi belirtmiştim. Metin Sözen, Türkiye’deki tarih ve kültür varlıklarının ayağa kaldırılmasında önemli projelere imza atan bir gönül adamıdır. Pek ön planda olmayı sevmez ama pek çok projenin sahne arkasındaki kahramanıdır. Bilge bir duruşu, samimi sohbeti ve vücuduna göre kocaman ve yumuşacık elleri vardır. Üstelik benim araştırmam için de önemli bir yol göstericidir. Bursa’ya her gelişinde bir vesile yanına sokulur, patimi onun yumuşak ellerine uzatır, tokalaşır, kısa bir sohbetten sonra yanından mutlu ayrılırım. Her seferinde yanında Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez de bulunur.


“Nihayetsiz bu takibe, doğrusu ömür yetmiyor…”
Kendisi Bursa kent tarihinin oluşturulmasında önemli bir isimdir. Müzede sergilenen eserlerin büyük çoğunluğunu kendi özel koleksiyonundan bağışlamıştır. Duyduğuma göre Mısri Tarikatı’nın da terekesi kendisindedir, yani bir anlamda son temsilcidir. Bursa Gazeteciler Cemiyeti üyesi, aynı zamanda da Bursa’nın en eski kiremit, tuğla fabrikasının da ortağıdır. 1922 yılında Bursa Ağaköy’de üretime başlayan firmanın başında Ahmet Bey’in kardeşi Ömer Faruk Erdönmez’in bulunduğu ve Ömer Faruk Bey’in de 1850’li yıllarda İstanbul’dan İngiltere’ye oradan da ABD’ye götürülen “Sultan” isimli yerli tavuk ırkını, ithal yumurtalarla Türkiye’de üretmeyi başaran bir işadamı olduğu duyumunu almıştım. Sanırım kiremit ve tuğla işleri eskisi kadar hareketli değil.

Konuyu dağıttığım gibi toplayayım… Ahmet Erdönmez ile iletişimim 2007 senesine dayanır. Müzeyi her ziyaret edişimde yanına uğrar, gördüğüm her toplantıda muhakkak konuşur ve gerek müze gerekse yapılan çalışmalarla ilgili öneri ve eleştirilerimi sunarım. (Bursa Kent Müzesi ise ayrı bir yazı konusudur.) Her ne kadar insan kılığında yaklaşsam da sanırım bir Golden olduğumu hissettiğinden fikirlerime kulak asmadığını belli etmese de nezaketini bozmadan beni dinler. Kendisini takip ettiğimi sanırım biliyor…
En son müzenin alışveriş standında turistlerle dil problemi yaşandığını gördüğümde bu eksikliği hemen kendisine bildirmiş, bunun aşılmasını rica etmiştim. Ayrıca kent kültürü ve tarihi ile ilgili yaptıkları çalışmalara gönüllü olarak destek olmak istediğimi ifade edip, iletişim bilgilerimi bırakıp kendisinden haber beklemeye başlamıştım. Aradan 3 yıl geçti…

Bugün de yaptığımız samimi sohbetin ardından Metin Hocam, 1-3 Temmuz tarihleri arasında Bursa’da düzenlenecek olan bir etkinlik için destek vermemi, etkinliği düzenleyecek olanların bana ulaşacağını söyledi. “Seve seve” dedim… Çağırılırsam gideceğim, çağrılmazsam Metin Hocamı bir sonraki görüşümde “Çağrılmadım” diye şikayette bulunacağım…

Festival programını öğrenmek için gidip olayları bu raddeye getirdiğim için pişman değilim…

49. ULUSLAR ARASI BURSA FESTİVALİ PROGRAMI’nı açıklıyorum:
12 Haziran - Senfonik Açılış Konseri
Şef Ender Sakpınar yönetiminde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın açılış konserine, önde gelen klarnet sanatçılarından Serkan Çağrı eşlik edecek.
14 Haziran - Bu Toprağın Türküleri
Fuat Saka, Şükriye Tutkun, Sümer Ezgü ve Hüseyin Turan unutulmaz bir Türk Halk Müziği konseri ile sanatseverlere türkü ziyafeti çekecek.
16 Haziran - Ankara Devlet Opera ve Balesi
Harem bale gösterisi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki ilk gösteriye imza atmış olacak.
19 Haziran - Yıldırım Gürses’i Anma Gecesi
Türk Sanat Müziği’nin en üretken ve yenilikçi bestekarı ve ses sanatçısı anısına gerçekleştirilecek olan konserde Yıldırım Bekçi, Umut Akyürek, Nalan Altınörs ve Bekir Ünlüataer, çok sesli orkestra ile aynı sahneyi paylaşacak.
22 Haziran – Teoman
23 Haziran - Zuhal Olcay Ve Bülent Ortaçgil
İmza attıkları albümler ve seslendirdikleri şarkılarla dinleyicinin gönlüne taht kuran iki efsane Bursa’da unutulmaz sevenlerine müzik ziyafeti çekecek.
25 Haziran - Emir Kusturica, The No Smoking Orkestra
‘Çingeneler Zamanı’ ve ‘Yer altı’ gibi ödüllü filmlerin yönetmeni, orkestrasıyla keyifli bir gösteri sunacak.
26 Haziran - Jazzing Flamenco
Topluluk dünyanın dört bir yanında sergilediği performansını şimdi de Bursa’ya taşıyor. Kostümleri, dansları ve müzikleriyle renkli ve hareketli bir gece Bursalı sanatseverleri bekliyor.
28 Haziran – Alphaville
80’li yıllardan beri popüler müziğe damgasını vuran şarkılarıyla Alman Grup Bursa’da sahneye çıkacak.
30 Haziran - Mustafa Sandal
2 Temmuz - Lara Fabian
Eşsiz yorumuyla şarkılara bambaşka bir ruh Katan Uluslararası Frankofon şarkıcı Lara Fabian Bursa’ya geliyor.
5 Temmuz - Rus Kızılordu Korosu

24. ULUSLARARASI ALTIN KARAGÖZ HALK DANSLARI YARIŞMASI
Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya, Karaçay, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kore, Macaristan, Makedonya, Moldova, Polonya, Portekiz, Rusya, Yunanistan, Senegal ve Tataristan, en güzel danslarıyla Bursa’dan dünyaya barış mesajları gönderecek.


BEYAZ KOZA YAZ KONSERLERİ
Gökhan Tepe – Osmangazi
Sertab Erener – Yıldırım
Göksel – Nilüfer
Murat Boz – Gemlik
Volkan Konak – Kestel
Özcan Deniz – Gürsu
Ziynet Sali – Mudanya

Biletler Tayyare Kültür Merkezi’nden ve internet üzerinden alınabiliyor… Ancak 3 bin 500 kişi kapasiteli Açıkhava Tiyatrosu’nun en fazla yüzde 65’i halka arz ediliyor. Bu nedenle “erken kalkan yol alır, kalkamayan yel alır”… Hiç olmadı, gelmek isteyen olursa bir kutu köpek mamasına çimlerde yanımda yer ayırırım…

1 yorum:

  1. bobi bir sorum var???
    Etkinlik programı her zamanki gibi çok güzel, bir üniversite şehri olan Bursa'da etkinlik ücretleri sence de biraz pahallı deil mi? yani biz Bursa'da öğrenciyiz ve gitmek istediğimiz etkinlikler var ama etkinliklere ayıracak o kadar çok paramız yok. :(( Bu yüzden yazında bahsettiğin çimenlikte yanında yer varsa biz de gelmek istiyoruz???

    YanıtlaSil